05432632840 | Neorama İş Merkezi Beştepe Mah., Yaşam Cad., No:13, A-Blok, Ofis No:22, Söğütözü, Ankara

Arama :

Testis Kanseri

Testis Kanseri
testis-kanseri

Testis kanseri nedir ve belirtileri nelerdir gibi sorular pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Erkek bireylerde penisin altında bulunan testisler, ‘skrotum’ diye adlandırılan deri ile kaplı yumurtaya benzeyen bir çift organdır. Bu organın görevi sperm ve testosteron üretmektir. Testis kanseri, testiste görülen bir kanser türüdür ve genel olarak erişkin erkeklerde karşılaşılmaktadır. Nadiren ergenlik öncesi çocuklarda da görülebilen testis kanserinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ergenlik öncesinde görülen çocuklarda, testisin 10 yaşına kadar düzeltilmemesi durumunda testis kanseri görülebilir.

Bir testiste kanser görüldüğünde diğer testiste de kanser riski artmaktadır. Ailede testis kanseri olan erkek bireylerin riski, topluma göre daha yüksektir. Bunun yanı sıra testis iltihabı geçiren bireylerde de testis kanseri oluşma riski bulunur. Testis kanseri dışında farklı kanser çeşitleri de testise metastaz yapabilir.

Testis kanseri belirtileri nelerdir?

Testis kanseri belirtileri arasında en yaygın olan belirti testisin içerisinde hissedilen genellikle ağrısız bir şekilde var olan sert şişliktir. Skrotumda ağırlık hissi, ani sıvı toplanması da belirtiler arasında yer alır. Testis kanserinin lenf bezlerine sıçraması durumunda sırtta ve kasıkta ağrı görülebilir. Testis kanseri genellikle akciğerlere kadar yayılabilir. Bu durumda nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı görülmektedir. Vücudun bazı yerlerinde yumrular oluşabilir. Testisteki şişlik, kanserin yanı sıra iyi huylu da olabilir. Bu gibi durumlar; skrotumda sıvı, fıtık, spermotosel ve varikoseldir.

Testis kanserinin evleri şu şekildedir:

  • Birinci evrede tümör sadece testiste bulunur.
  • İkinci evrede tümör, karın bölgesindeki lenf bezlerine yayılır.
  • Üçüncü evrede de tümör, karın bölgesindeki lenf bezleri dışında farklı bölgelerdeki lenf bezlerine ve akciğerlere yayılır.

Testis kanserinde tedavi nasıl olur?

Testis kanseri evrelerine göre cerrahi müdahaleler, radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler uygulanmaktadır. Testis kanserinde iyileşme oranı oldukça yüksektir ve testisi alınan hastalarda görünüş bozukluğunu düzeltebilmek için protez eklenebilir. Testis kanserinde tedavi uygulandıktan sonra tekrarlama olasılığı ilk 2 yıl fazladır ve hastanın takibi en az 5 sene süre ile yakından takip edilir. Sağlam testiste tümör riski arttığından dolayı hastanın kendisini düzenli aralıklarla iyi bir şekilde muayene etmesi gerekir.

Soru Sorun

Hakkı Perk ©2020 | Her Hakkı Saklıdır. | Ankara Web Tasarım tarafından oluşturulmuştur.